10 Σεπτεμβρίου 2013



Δήλωση του κ. Νίκου Μπάμπαλου σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οκτώ μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές η επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου  σε ότι αφορά την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων επιφέρει δραστικές αλλαγές στα μέχρι τώρα δεδομένα της αυτοδιοίκησης.

Η χρονική στιγμή που επιλέγηκε δημιουργεί εύλογα αμφιβολίες για τους σκοπούς και τα συμφέροντα που επιδιώκει, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και αδικεί σημαντικές καινοτομίες, σωστές κατά την άποψή μου, όπως η δυνατότητα των πολιτών να επιλέγουν δημοτικούς συμβούλους ανεξάρτητα από την παράταξη που ανήκουν.

Ωστόσο η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της εκλογής του Δημάρχου από την εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την αποδοχή του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν ο δήμαρχος δεν έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να οδηγήσει τους δήμους σε αδράνεια με προφανή αποτελέσματα σε βάρος των πολτών.

 Πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει δημόσιος διάλογος που να στοχεύει στην μεγιστοποίηση της δυνατότητας να εκφράζονται ελεύθερα οι πολίτες σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό αποτέλεσμα για τους δήμους. Έχω δε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις εκλογές του Μαΐου 2014 απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο στη βουλή, όσο και στη κοινωνία.

Είμαστε υπέρ της πλήρους και διαρκούς εξυγίανσης σε πρόσωπα και καταστάσεις. Ό,τι θετικό υπάρχει για την πατρίδα και τον πολίτη, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα είμαστε μπροστά. Θα βάζουμε πλάτη.

Το Γραφείο τύπου & επικοινωνίας