5 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου 11-3-2013



      Η διαχείριση, η προστασία και η τήρηση των κανόνων ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (ΦΕΚ Α΄15/02.02.2012) σε συνδυασμό και με τις διατάξεις των Ν.2017/1992 και Ν.1197/1981, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα. 


Ο Δήμος μας θα έπρεπε να υλοποιεί, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων της πόλης, το οποίο να περιλαμβάνει την περισυλλογή τους από ειδικά εκπαιδευμένο συνεργείο, την καταγραφή, την ηλεκτρονική σήμανση, τη στείρωση και γενικότερα την κτηνιατρική παρακολούθηση και φροντίδα τους, τη προσωρινή παραμονή τους σε ειδικό χώρο φιλοξενίας, με σκοπό την κατά περίπτωση αποθεραπεία τους και στη συνέχεια τη προώθηση τους για υιοθεσία, ή την επανατοποθέτηση τους στο αρχικό σημείο περισυλλογής. Από το προηγούμενο έτος το πρόγραμμα θα έπρεπε να επεκταθεί και στις αδέσποτες γάτες.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός ο περιορισμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της πόλης, μέσα από την στείρωση και την υιοθεσία τους, αφετέρου η βιωσιμότητα τους, με την εξασφάλιση κτηνιατρικής περίθαλψης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσής τους.

Θεωρούμε πρωτίστης σημασίας  την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να σταματήσει η εγκατάλειψη ζώων και η ένεκα τούτου δημιουργία «νέων» αδέσποτων. Τα ζώα δικαιούνται τη φροντίδα μας και εμείς οφείλουμε με διαρκή προσπάθεια να βελτιώνουμε την ποιότητα στην ζωή τους. 

Η Δημοτική Αρχή αποφεύγοντας εντυπωσιασμούς, πρέπει να κινηθεί γρήγορα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, 

Το Γραφείο τύπου & επικοινωνίας